Tinustechniek; Premium Volvo Upgrades   slogan tinustechniek

  Home
  Produkten

  Artikelen
       Aankooptips
       Verbeteringen
       Ophanging
       Uitlijning
       Aandrijving
       Motorswap

  Contact
  Partners
    Hot-Spark
    Advanced Performance Parts
    Tinustuning
    Tinustussengas

Verbeteringen

Of u nu uw klassieke Volvo elke dag door weer en wind stuurt of alleen op zonnige zondagen een ritje maakt, er zijn verschillende punten waarop de veiligheid en het gebruiksgemak verbeterd kunnen worden. In onderstaand artikel worden een aantal genoemd. Mocht u vragen (of aanvullingen) hebben over de verbeterpunten of producten, stuur dan een mailtje naar info@tinustechniek.nl
Bijna alle onderdelen zijn ook bij ons leverbaar.

Wegligging

Stabilisatiestang
De klassieke volvo's zijn behoorlijke 'slagschepen' bij het bochtenwerk. Om het overhellen ('rollen' genoemd) te verminderen, kan een zwaardere stabilisatorstang geplaatst worden. Dit geeft een spectaculaire verbetering van de wegligging met volledig behoud van het veercomfort. De auto blijft in bochten rechter op, wordt veel minder zijwindgevoelig, reageert veel directer op het stuurgedrag en draagt daarmee sterk bij aan de veiligheid!

Schokdempers
Voor een goede, stabiele en veilige wegligging is het van belang een goede schokdemper toe te passen. Bij de aankop van nieuwe dempers is er keuze uit verschillende kwaliteiten, waarbij geldt dat de betere schokdemper een duidelijk veiligere wegligging geven, langer meegaan en ook nog eens comfortabeler zijn.

Ophangbussen
De rubberen ophangbussen (silentblocks) zijn op een gegeven moment echt 'op' door de inwerking van olie, warmte, vuil en UV-straling. Hoewel soms niet met de hand voelbaar, ontstaat overmatige bewegingsvrijheid in de ophanging. Vervanging van de bussen geeft een betere, strakkere en veiligere wegligging. Overweeg hierbij om PolyUrethaan (PU) bussen te gebruiken: soepel, maar veel vormvaster dan rubber en volledig ongevoelig voor invloeden als olie en UV-licht. Veer-, stuur- en remgedrag worden merkbaar beter, wat aanzienlijk bijdraagt bij de wegligging.

Carrosserie

Binnenschermen
Het opspattend vuil van de (voor)wielen zorgt voor beschadiging van de beschermende tectyl-laag en zorgt ervoor dat vuil en vocht in de wielkassen blijft hangen. Ter bescherming zijn aluminium en/of kunststof binnenschermen leverbaar voor vrijwel alle modellen. Deze schermen zorgen voor een goede afwatering en voorkomen ophoping van vuil en vocht in lastige plekken zoals koplamppotten, voorschermranden, achterschermranden, etcetera.

Holle ruimtes en (koker)balken
Pekel en vocht zijn nare verschijnselen voor een Amazon, hetgeen niet wegneemt dat in de winter rijden niet k leuk is. Om de structurele delen van de carrasserie te beschermen is het belangrijk ervoor te zorgen dat er geen water in dorpels en/of deuren kan blijven staan. Controleer de afwateringsopeningen, boor eventueel een extra gat en zorg voor bescherming in de vorm van roestwerende producten die in holle ruimtes gespoten kunnen worden.

Interieur

Rolgordels
Een makkelijk door te voeren verbeteringspunt is het plaatsen van rolgordels. Er zijn doorgaans veel tweedehands sets op onderdelenbeurzen, maar ook nieuwe univerele gordelsets zijn eenvoudig te plaatsen. Let altijd op de kwaliteit van de gordels: een rafeltje is niet erg, maar een klein scheurtje in de zijkant kan, -juist wanneer het er toe doet-, doorscheuren. Bij de Amazon van na '64 zijn af-fabriek bevestigingspunten voor twee gordels op de achterbank aanwezig.

Hoofdsteunen
Beter een lichte whiplash dan een zware whiplash of erger. Het plaatsen van hoofdsteunen is zeer eenvoudig te doen bij de stoelen na bouwjaar '64 aangezien deze zijn voorbereid voor hoofdsteunen. Ook bij de oude stoelen is het oplassen van een tweetal pijpjes echter ook al voldoende om hoofdsteunen te kunnen plaatsen Daarnaast is een goede stoel natuurlijk sowieso belangrijk. De banden onder de zitting en kussenvullingen zijn nieuw leverbaar.

Aanjager
Voor wie veel kilometers, door weer en wind rijdt, is het belang van de aanjager bekend. De ontwaseming van de voorruit is bittere noodzaak in regenbuien en in koude, vochtige tijden. Zorg voor een goede werking van de ventilator en de slangen. De luchtstroom op de vooruit kan eventueel versterkt worden door de luchttoevoer naar de voeten van de achterpassagiers af te stoppen (de holle, plastic koker over de versnellingsbaktunnel).

Verwarmde achterruit
Wat voor de vooruit geldt, geldt ook voor de achteruit, hoewel in enigzins mindere mate. Omdat de lucht nabij de achterruit vaak letterlijk 'stil' hangt, kan de ruit lang beslagen blijven. Het plaatsen van een (opplakbaar) verwarmingselement of ruit hiervan voorzien, kan erg nuttig zijn. Daarnaast helpt het schoonhouden van de binnenkant van de ruiten, eventueel samen met anticondens-spray ook tegen het beslaan.

Electra

Dynamo
De standaard gelijkstroomdynamo levert amper voldoende stroom om een aantal grootverbruikers van spanning te voorzien. Zeker wanneer deze tesamen gebruikt worden (ruitenwissers, aanjager, verlichting) schiet deze standaard voorziening te kort. Het plaatsen van een nieuwe wisselstroomdynamo, eventueel met extra capaciteit, zorgt voor een goede stroomvoorziening, ook onder zware belasting.

Contacten
De aanwezige contactjes in de bedrading zijn allen 'geklemd' op de koperen draden. Na 40 jaar of meer worden de contacten slecht en geven extra weerstand. Het doorsolderen van belangrijke contacten kan een grote verbetering geven van de algehele stroomvoorziening, waarbij extra aandacht dient te worden besteed aan de contacten in en aan het zekeringkastje.

Verlichting

Koplampen
Het behoeft geen betoog dat goed zicht naar voren bijdraagt tot de veiligheid. Halogeen lenzen/spiegels voor de koplampen zijn gewoon leverbaar, dus een goede lichtbundel is makkelijk te realiseren. Zorgt het liefst tevens voor het plaatsen van een relais op het circuit van de koplampen, zodat de bedrading en met name de schakelaar niet overbelast wordt. Bij het vervangen van de koplampen, kan tevens overwegen worden om de oude metalen koplamphouders te vervangen door (on-roestbare) plastic potten.

Achteruitrijlichten
Bij daglicht voor jezelf niet zo'n punt, maar wel voor de medeweggebruiker, en nog meer in het donker. Wanneer dit niet aanwezig is, valt het te overwegen om ze toch te monteren. Even n draadje trekken via de schakelaar die de lampen bediend (bovenop de versnellingsbak).

Remlichten
Het is niet voor niets dat het derde remlicht op nieuwe auto's per wet verplicht is. Het geeft immers een (veel) duidelijker signaal aan achteropkomend verkeer. Daarbij zijn de standaard remlichten doorgaans al niet erg fel, waarmee het derde remlicht extra welkom is. Even een extra draadje trekken dus.

Motor

Interne zaken
De Volvo B18/20/30 motoren zijn zeer veel gebruikte motoren in de PV, Amazon, 1800, 140, 164 en 200-serie. Hoewel de motoren in principe erg robuust zijn, hebben ze wel een paar zwakke puntjes.
De standaard nokkenassen en nokvolgers slijten soms zo sterk dat er nokken compleet weggesleten zijn. Vaak is de oorzaak niet met zekerheid te achterhalen, maar met name hogere toerentallen zijn niet gunstig: de standaard klepveren zijn daar onvoldoende tegen opgewassen. De oplossing ligt in het plaatsen van een nieuwe nokkenas en volgers, liefst door modernere en hoogwaardigere varianten (zie tinustuning).
Daarnaast is er het nokkenastandwiel. Het standaard tandwiel heeft een stalen kern, maar is verder uit een fiber vervaardigd. Vaak komt het fiber los van de kern, of lopen de fiber tanden van het tandwiel compleet stuk. Ook ontstaat soms vergaande slijtage waardoor veel speling optreedt, hetgeen resulteert in lawaai, maar ook in een onjuiste kleptiming en onzuivere ontsteking. De oplossing ligt in het vervangen van de tandwiel(set) door een aluminium of stalen exemplaar. Aluminium heeft daarbij de voorkeur vanwege haar geringe gewicht en stillere loopeigenschappen.
Een andere zeer veel toegepaste verbetering is het vervangen van de vilten krukaskeerringen door moderne rubberen exemplaren. Deze geven een betere en duurzamere olieafdichting van de krukas.

Vermogen
De standaard motoren kunnen soms wat traag zijn. Er zijn echter tal van onderdelen leverbaar die een blok soepeler en vooral krachtiger kunnen maken. Met name moderne nokkenassen kunnen erg veel toegevoegde waarde geven aan een motor. Daarnaast zijn er tal van optie te bedenken, zoals algehele revisies, het volledig balanceren van alle onderdelen waardoor trilling (en dus ook slijtage) afnemen, het plaatsen van andere carburateurs of injectiesystemen, het opboren naar grotere cilinderinhoud, etc. Voor een indruk van de mogelijkheden, zie tinustuning.nl

Koeling
De capaciteit van het koelsysteem bij met namen de B18/20 motoren kan soms net iets te klein zijn. Op warme dagen kan de temperatuurmeter daardoor soms (te) ver oplopen, hetgeen oververhitting (met alle bijbehorende risico's en gevolgen) tot gevolg hebben. Het plaatsen van een radiateur met extra koelcapaciteit, liefst aangevuld door een electrische koelventilator helpt vrijwel alle koelproblemen verdwijnen.

Ontsteking
De standaard stroomverdelers hebben contactpuntjes en condensator die elke 5000 km vervangen en afgesteld moet worden. De afstelling van de contactpuntjes is echter onderhevig aan slijtage. Slijtage van het nokje zorgt ervoor dat de afstelling tijdens het draaien iets verloopt. Tevens kan het zo zijn dat de nokjes op de verdeleras slijten: De exacte tijd waarbij het contactpuntje dan open, danwel dicht staat (Dwell genoemd) is dan onmogelijk meer af te stellen. Het plaatsen van een electronische ontsteking vervangt de ouderwetse contactpunten en condensator voor een electronische schakeling die niet slijt. Hierdoor ontstaat een krachtigere en nauwkeurigere vonk, en een ontsteking die nooit meer afgesteld hoeft te worden.

Divers

Remsysteem
De rembekrachtiger is zo'n onderdeel dat pas wordt vervangen als het defect is. Wacht echter niet te lang aangezien een defecte rembekrachtiger soms ongemerkt alle remvloeistof uit het systeem zuigt! Plaats daarom tijdig een vervangende (Lockheed) rembekrachtiger. Eventueel leverbaar als kit met montagesteun, nieuwe remleiding en vacuumslang.
Voor een zeer veilig systeem kan eventueel een dubbel gescheiden remsysteem toegepast worden. Standaard aanwezig op de Amazon, 1800 en 140/164 vanaf '68 maar eventueel ook op de oudere modelen te maken met wat extra werk en investering.
Bij de (nog) oudere modellen zijn op de vooras trommelremmen aanwezig. Een conversie naar schijfremmen geeft een veiligere auto, met name bij hard remmen in noodsituaties. Bij de amazon eenvoudig te doen met de onderdelen van een jonger broertje, bij de PV iets meer werk: Als basis is een schijfremsysteem inclusief wiellagers van een Amazon het eenvoudigst. Hierbij moeten de boutgaten van de ankerplaat (remklauwsteun) en de stofplaat net een tikje worden aangepast (n van de gaten past bijna precies, de andere drie moeten worden 'herboort'). Tevens dient de onderste bevestiging van de schokdemper iets aangepast te worden zodat genoeg stuuruitslag behouden blijft (de bovenste bevestiging kan eenvoudig omgedraaid worden). Indien aanwezig dient het retourklepje in de remleiding verwijderd te worden. Voor meer info, en prijzen: stuur een mailtje.

Geluiddemping
Een van de nadelen van klassieke auto's ten opzichte van moderne, is het lawaai. Enerzijds afkomstig van de motor, anderzijds van rijwind, bandengeruis en aandrijving. Gelukkig is er nog best veel tegen te doen. Het monteren van nieuwe raamgeleiders, nieuwe deurrubbers en nieuwe doorgangtules door het schutbord kan erg helpen. Daarnaast kan het plaatsen van anti-dreunplaten op, -in ieder geval-, het schutbord en versnellingsbaktunnel sterk bijdragen. In combinatie met dempingsschuim geeft dit een behoorlijke afname van het interieurgeluid. Het plakken van het (zelfklevende) dempingsschuim onder de motorkap is eveneens een goed idee.

Ruitenwissers
Je bent je vaak pas bewust van het belang van de ruitenwissers wanneer ze het niet meer doen of erg versleten zijn. Omdat de wis-capaciteiten bij de klassieke Volvo's niet optimaal zijn, is het van belang te zorgen voor goede wisserbladen. Hou er rekening mee dat ook als een auto alleen 's zomers gebruikt wordt, de wissers vrijwel net zo snel verouderen door UV-straling. Zorg dus voor goede wissers. Als verbeterpunt kunnen de armpjes van de wissers (onder het dasboard) vastgelast worden op hun as, waardoor net dat tikje (extra) speling weggenomen kan worden.De lijst kan uiteraard worden aangevuld met andere verbeteringspunten. Met het in achtnemen en/of doorvoeren van de bovenstaande punten zal een 'oude' klassieker echter omgevormd zijn tot een veilige 'moderne' klassieker, waarmee jaarlijks en met veel plezier, vele veilige kilometers gemaakt kunnen worden. Mocht u vragen (of aanvullingen) hebben over de verbeterpunten of producten, stuur dan een mailtje naar info@tinustechniek.nl

Ben Flierman, mede met dank aan Siang Phoa


Website and contents Copyright Tinustechniek 2008.